Istraživanje: 49 posto Hrvata pročita jednu knjigu godišnje, žene čitaju više od muškaraca, a knjige se uglavnom posuđuju

Svake se godine 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se onda pretače u Noć knjige s brojnim programima kojima se slavi pisana riječ. Povodom Noći knjige provodi se istraživanje tržišta knjiga i čitalačkih navika među stanovnicima Hrvatske, a ovogodišnji su rezultati, čini se, malo manje poražavajući nego dosadašnji.

Istraživanje je ove godine na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika provela Kvaka – ured za kreativnu analizu, i to između 1. i 17. ožujka. Rezultati pokazuju da je 49 posto osoba u Republici Hrvatskoj starijih od 16 godina pročitalo barem jednu knjigu u posljednjoj godini, prenosi Novi list. Čitanost je, pokazuje istraživanje, porasla u odnosu na prethodnu godinu za 7 posto.

Processed with VSCO with hb1 preset

Ipak, najviše je onih osoba koje pročitaju dvije knjige godišnje, a većinom čitaju žene. Čitatelji knjige najčešće posuđuju u knjižnici, i to 44 posto njih, dok ih 38 posto knjige uglavnom kupuje. Knjige najviše kupuju visokoobrazovani, a u protekla tri mjeseca knjigu je kupilo 23 posto ispitanika.

Beletristika se, očekivano, najviše čita, a slijede je publicistika te stručne i dječje knjige. Čak 36 posto ispitanika navodi da nemaju vremena za čitanje knjiga zbog količine sadržaja dostupnog na internetu.

Sažetak cijelog istraživanja možete pronaći na poveznici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s