Noć knjige: Iz udobnosti vlastitog doma pokažite kako razmišljate o knjigama koje su mijenjale svijet

Tradicionalno se, već devetu godinu zaredom, povodom Svjetskog dana knjige 23. travnja održava Noć knjige, noć tijekom koje se diljem zemlje različitim programima slavi pisana riječ. Iako smo u jeku zbivanja uzrokovanih pandemijom koronavirusa spriječeni tu noć pohoditi knjižnice, domove kulture i bookklubove, to brojne knjigoljupce neće spriječiti da uživaju u knjizi i da joj posvete vrijeme. I to virtualno.

Tema je ovogodišnje manifestacije knjige koje su mijenjale svijet, a lajtmotiv je promjena. Do teme su organizatori došli razmišljajući o promjenama u svijetu oko nas i shvativši da je između nas i te snažne riječi, neovisno o tome označava li ona boljitak ili nešto loše, uvijek knjiga.

Između nas i promjena koje su se dogodile, kao i onih koje tek želimo vidjeti, često se nalazi upravo knjiga. U Noći knjige 2020. stoga želimo istražiti kolika je njezina snaga i utjecaj kao pokretača mogućih promjena. Koje su knjige potaknule pozitivne promjene u svijetu? Čime su nas inspirirale? Što smo iz njih naučili? Na koji su način utjecale na čovjeka i kako su mijenjale njegov život, navike i vrijednosti? Koje nas knjige danas nadahnjuju na promjene? I konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti?

2560x1440_C

Budući da je u međuvremenu došlo do promjene i u životima svih nas, organizatori ističu kako smo svi pozvani sudjelovati u kreiranju Noći knjige neovisno o tome promišljamo li o knjizi u nekom drugom kontekstu ili želimo o njezinoj vrijednosti govoriti na drugi način:

Pozivamo vas da 23. travnja, kada tradicionalno organiziramo Noć knjige, Svjetski dan knjige proslavite na način na koji vam mogućnosti dopuštaju. A mogućnosti su i dalje brojne – na razini akcija, natječaja, inicijativa, i njihova realizacija seže ponajprije u sferu virtualnog. Vrijeme koje je pred nama idealno je za druženje s knjigom i čitanje. Iskoristite stoga svoje online kanale, društvene mreže, video i audioservise, prijenose uživo i ostale mogućnosti kojima raspolažete kako bismo jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjerili na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ.

Prijave online programa traju do 23. travnja, a materijali će biti dostupni u Promo i press rubrici službene stranice. Novosti možete pratiti i na Facebooku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s