Ususret Goranovu proljeću: Ovogodišnji su laureati Tomislav Augustinčić i Miroslav Mićanović

Kao i svake godine, i ovaj je ožujak u znaku manifestacije Goranovo proljeće, koja će se održati u Zagrebu, Rijeci i Lukovdolu od 18. do 21. ožujka. Ususret manifestaciji objavljeno je da su ovogodišnji laureati Tomislav Augustinčić i Miroslav Mićanović.

Ovogodišnji je dobitnik Gorana za mlade pjesnike Tomislav Augustinčić za rukopis Ipak, zora, a odlučio je tako žiri koji su činili Miroslav Kirin, Branislav Obučar i Martina Vidaić. Među 47 prijavljenih rukopisa odlučili su pohvaliti još i Špekec Patrika Gregureca i Kraćenje razlomaka Martine Skočibušić, a obrazloženje za nagradu Augustinčiću daje Branislav Oblučar.

Ovdje neće biti čuda, samo pozoran rad – ponovivši u dvjema pjesmama ovu tvrdnju, Tomislav Augustinčić u svojem pobjedničkom rukopisu Ipak, zora kao da upućuje na proces koji je doveo do teksta koji čitamo. Doista, jedna od ključnih osobina ovoga rukopisa i jest metodičnost koja je evidentno rezultat promišljenog pjesničkog rada, ali i istančanog senzibiliteta. Vidljivo je to i na razini kompozicije knjige i na razini lirskoga stila odnosno teme. Augustinčić je rukopisu pristupio kao cjelini čiji je kontinuitet naglašen izostavljanjem naslova pojedinačnih pjesama koje se katkad izravno dovezuju jedne na druge, djelujući poput ulomaka i varijacija jednoga tematskoga polja. I ovaj pjesnik tako daje svoj prilog tendenciji koja je česta naročito u mlađoj poeziji: ustrojiti knjigu kao koncept, a ne kao zbirku manje-više autonomnih pjesama. Augustinčićev je koncept pritom i stilski i tematski intrigantan, pa i misaono ambiciozan – čita se gotovo kao daleki odjek ili suvremena transformacija danas nam dalekog pojmovnog pjesništva 1960-ih, i to prije svega u smislu ozbiljnosti pristupa, zahtjeva za intelektualnom strogošću poezije te gradnjom elastičnih sprega između konkretnog motiva i apstraktnih refleksija.

Tomislav Augustinčić rođen je 1992. godine. Diplomirani je etnolog i kulturni antropolog te antropolog. Vodio je tribinu Krnja književnost te seriju književnih događanja u Karlovcu, a književne kritike piše za brojne portale. Poeziju je objavljivao na internetskim portalima i čitao u sklopu brojnih festivalskih događaja.

GP

Vizual: 57. Goranovo proljeće, izvor: Facebook / Goranovo proljeće

Žiri koji su činili Branko Čegec, Tvrtko Vuković, Evelina Rudan, Andrea Zlatar Violić i Marko Pogačar odlučio je da je ovogodišnji dobitnik Goranova vijenca Miroslav Mićanović. Obrazloženje je u ime žirija dao Tvrtko Vuković:

Pripadnik generacije koja je na književnu scenu stupila početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Miroslav Mićanović više od tri desetljeća ispisuje jedan od najzanimljivijih i najzaokruženijih pjesničkih opusa u našoj suvremenoj kulturi. Izvodeći svojim pjesništvom na vidjelo ono što se u magli okoštalih i zdravorazumskih spoznaja i vrijednosti posve gubi, Mićanović se svrstava u red onih pisaca koji daju snažan doprinos razumijevanju naše višestruko složene suvremenosti. Iznimna poetička samosvijest, visoko jezično umijeće i brojni načini pokretanja originalnih uvida, Mićanovićevo pjesništvo čine jednom od onih pojava koje našu kulturu i ukupnu zajednicu čine boljim mjestom za život.

Miroslav Mićanović nagrađivani je književnik koji objavljuje poeziju, prozu i kritike, a tekstovi su mu uvrštavani u različite preglede i antologije. Sudionik je hrvatskih i europskih svjetskih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče te dugogodišnji urednik časopisa Quorum. Neka su od njegovih djela Četiri dimenzije sumnje, Zapadni kolodvor, Obrt za pranje perja i mnoga druga.

Više informacija o samoj manifestaciji, kao i o gostima te programu možete saznati na Facebook stranici.

Naslovna fotografija: Goranovo proljeće / Facebook

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s