Književne kritičarije slave drugi rođendan

Vrijeme leti kad se zabavljaš, kaže poznata izreka, a da je tako, potvrđuje i treća zapaljena svjećica na torti projekta Hrvatski za svaku upotrebu. Prije tri godine shvatile smo da nam treba medij na kojem ćemo dijeliti misli o pročitanim djelima, lijepe citate koji su se dotad vukli po različitim bilježnicama i na kojem ćemo približiti jezik onima koji se njime ne bave na jednostavan i zabavan način. Otvaranje Facebook stranice nametnulo se kao logična ideja jer smo i prije toga zatrpavale vlastite profile sličnim sadržajima, no ljubav i podršku na koje smo naišle nismo očekivale.

Ubrzo ni to nije bilo dovoljno. Željele smo stvoriti medij na kojem ćemo dijeliti vlastite misli o pročitanim djelima, davati svoj sud o njima kombinirajući čitateljsko iskustvo i znanja stečena na studiju kroatistike, baviti se zabavnim i važnim studentskim temama i različitim (kro)mišljanjima… Upravo su zato na prvi rođendan Facebook stranice nastale Književne kritičarije oko kojih se također formirala zajednica ljubitelja pisane riječi. A na drugi rođendan prebacile smo se i na Instagram.

Screenshot_1.png

Posljednje tri godine protekle su kreativno i u stalnom osmišljavanju novih ideja; u svakodnevnim razmišljanjima o jezičnim nedoumicama, prekapanjima različitih pravopisa i gramatika, posjetima knjižnicama, pisanju osvrta i proučavanju stručne literature teorije književnosti, sastavljanju kvizova i čitanju knjiga. A što je još važnije, protekle su u zabavi, uživanju i dijeljenju ljubavi s velikom zajednicom knjiških moljaca i ljubitelja hrvatskog jezika. A tek se zagrijavamo, nove ideje rađaju se svakodnevno.

Izuzetno smo zahvalne svima koji su posljednjih godina bili uz nas jer upravo ste vi naš vjetar u leđa, a svaka nam podrška – neovisno o obliku u kojem ju dobivamo – neizmjerno puno znači. Sigurne smo da ćemo uz vas do četvrte svjećice na torti napraviti još puno toga vrijednoga (čitanja).

A dotad vas podsjećamo na deset najčitanijih isključivo autorskih tekstova na Književnim kritičarijama u posljednje dvije godine.

  1. Činjenice o studiranju koje mi nitko nije rekao, a dobro bi mi došle
  2. Kristian Novak nagrađenim „Ciganinom“ ogolio društvo do same njegove srži
  3. Tko još treba lektora: Savjeti za pomoć pri pisanju
  4. Vesna Parun u „Noći za pakost” iz svojih 40 vreća izvlači relikvije iskonske tuge
  5. „Ljuta godina” Julijane Matanović pokazuje nam da književnost nije u krizi
  6. Kako „Zašto sam vam lagala” diše 20 godina i 14 izdanja kasnije
  7. Trikovi za kvalitetnije učenje i bolju koncentraciju
  8. Šoljanov „Kratki izlet”: generacijski put od trnja do zvijezda – i natrag
  9. „Maksimum jata” ili kako preživjeti život koji nam se osipa pred očima
  10. „Kći Lotršćaka”: kako je Zagorka stvarala Zagreb i slabe žene

I dalje uživajte u čitanju, učenju i obožavanju jezika. Hvala vam za ljubav.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s