„Ljuta godina” Julijane Matanović pokazuje nam da književnost nije u krizi

|Autorica: Julijana Matanović

|NaslovLjuta godina

|Izdavač: V. B. Z.

|Godina izdanja: 2019.

Ime Julijana Matanović poznato je svim zaljubljenicima u književnost, a osim na koricama brojnih romana koje je napisala, studenti zagrebačke kroatistike godinama su na njega nailazili i na vratima kabineta kroatističkog hodnika te u silabima Novije hrvatske književnosti, mahom upisujući kolegije omiljene profesorice. U posljednjih nešto više od godine dana svi zaljubljenici u tekstove Julijane Matanović na njezino ime mogu naići i na Facebooku. Književnica je, naime, 4. veljače prošle godine kreirala svoju stranicu.

Julijana 1

Sudeći po oduševljenju u komentarima, obradovalo je to mnoge. A da je tako, pokazuju i statistike: stranica je nakon samo sedam mjeseci imala 9 tisuća pratitelja. U sljedećih pet mjeseci, odnosno godinu dana nakon otvaranja, taj se broj popeo na 13 tisuća. Trinaest tisuća ljudi koji svakodnevno na društvenim mrežama uživaju u književnosti. Svi se pratitelji slažu da ne znaju o kakvim to početničkim greškama Julijana Matanović priča jer se u dinamičnom svijetu društvenih mreža snašla izvrsno. Osim što je u kratkom vremenu skupila veliku zajednicu zaljubljenika u svoj rad, sa svojim pratiteljima svakodnevno komunicira na vrlo topao i prisan način te vjerujemo kako se u njezinim komentarima svatko osjeća dobrodošlim.

Sljedeći je korak za svestranu Julijanu Matanović bio otvaranje bloga pod istim nazivom. Upravo je tamo, u dijelu O meni, i objasnila svoju motivaciju za pojavljivanjem na društvenim mrežama.

Početkom 2018. – u zvanju izvanrednog profesora na katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku – odlazi u prijevremenu mirovinu i zajedno s kćerkom Magdalenom i suprugom Pavlom Pavličićem, preseljava se u Osijek. Osječka šutnja nagovora je na povratak u Zagreb. Kako bi i dalje mogla razgovarati o književnosti, ili svakodnevicu podnositi gledajući na nju kroz filter načinjen po pravilima književnosti, početkom veljače 2018. otvara službenu stranicu na fb. Novo iskustvo, na mreži kojoj se dugo vremena opirala, potvrđuje joj da književnost nije u krizi.

Nakon malo više od godine dana od prve objave na Facebooku, 4. ožujka 2019. godine, Julijana Matanović obavijestila je svoje pratitelje da se tekstovi s društvenih mreža sele u knjigu pod naslovom Ljuta godina, koja će sažeti sto dotadašnjih objava i 12 izdvojenih komentara čitatelja.

Julijana 2

Vjerujemo da nikoga to pretjerano nije iznenadilo jer je Matanović, koja je uvijek rušila barijere između sebe kao autorice i čitatelja te između sebe kao profesorice i studenata uspjela srušiti i barijere koje postavlja društvena mreža te svoje statuse objavljivati u obliku kratkih kratkih priča punih topline, životnog iskustva i intertekstualnosti s brojnim hrvatskim književnicima, uključujući i vlastite tekstove.

Facebook je idealno mjesto za ranjavanje drugih, za navijanje, jer tuđa rana ne boli: boravak na fejsu i uređivanje vlastite stranice pokazali su mi da je granica između visoke i niske, lake i teške, zabavne i ozbiljne književnosti vrlo krhka.

Julijana Matanović tako je ukoričila sve ono što je dijelila sa svojim Facebook pratiteljima: svoje strahove, razmišljanja o dragim autorima, fakultetu s kojeg je otišla i gradu koji ju nije primio toplo kako je očekivala, iskustva stečena majčinstvom, raznim gostovanjima na književnim tribinama te ona koja je stjecala tijekom godina provedenih iza katedre, sa svojim studentima. Djeliću društvene mreže kojim upravlja udahnula je toplinu i prisnost, a okupljanjem Facebook objava u knjigu pokazala je da nije važan medij kojim se književnost prenosi i da će uvijek biti zainteresiranih za kvalitetan sadržaj. Time nam daje i novu nadu te poručuje da društvene mreže nisu isključivo zlo i da se mogu iskoristiti za poticanje čitanja i stvaranje čitateljske zajednice. Ili, kako bi rekla Julijana Matanović, plasiranje književnosti na društvene mreže pokazuje samo da ona nije u krizi.

Neovisno o tome pratite li Julijanu Matanović na Facebooku, Ljutu godinu svakako preporučujemo jer će vam sigurno pokazati kako književnost funkcionira u različitim medijima, a ako volite njezin stil, jamčimo da ćete u knjizi uživati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s