Ljetni popis štiva na kojem će svatko pronaći nešto za sebe

Ljeto je vrijeme dugih, toplih dana od kojih su mnogi i slobodni ili barem manje zaposleni, a znamo da takve dane treba nečime i ispuniti. Zato smo, uz pomoć svojih čitatelja, sastavile popis ljetnog štiva na kojem je zastupljeno nekoliko žanrova i koji će vam, sigurne smo, pomoći da skratite dane na plaži ili preživite vrućinu ako ostajete na kontinentu. O knjigama vam nećemo reći ništa više, osim onoga što piše na poleđini i činjenice da su nam neke od njih stigle kao preporuka i nekoliko puta, a neke su se od njih našle na popisu deset najboljih knjiga 21. stoljeća.

Povijesni romani s elementima fikcije

Markus Zusak: Kradljivica knjiga

Priču iz 1939. godine i Njemačke kojom vladaju nacisti pripovijeda sama Smrt. Djevojčicu Liesel i njezina mlađeg brata majka je prisiljena povjeriti udomiteljima, a kad na putu prema novom domu Lieselin brat umre, djevojčica na njegovu grobu pronalazi knjigu uz koju će naučiti čitati i koja će joj promijeniti život. To je početak priče koja istražuje snagu riječi: njihovu moć da potaknu, uništavaju, ali i liječe. Gaseći žed za čitanjem, Liesel postaje kradljivica knjiga spašavajući ih iz lomača, skrivajući, čitajući…

Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca

Marjam je tek petnaest godina kad je pošalju u Kabul da se uda za trideset godina starijeg Rašida. Gotovo dva desetljeća kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu koja mora napustiti svoj dom i stupiti u Marjamino nesretno domaćinstvo. Lejla i Marjam naći će utjehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postat će neraskidivo i snažno poput rodbinskog. Kako vrijeme prolazi, u Afganistanu na vlast dolaze talibani, ulice Kabula odjekuju od puščane paljbe i bombi, a život se pretvara u očajničku borbu protiv gladi, surovosti i straha. Ustrajnost dviju žena nailazi na iskušenja koja nisu mogle naslutiti niti u najgorim noćnim morama.

Victoria Hislop: Otok

Na raskrižju važnih životnih odluka dvadesetogodišnja Alexis Fielding poželi saznati više o brižno skrivanoj prošlosti svoje majke. Sve što zna jest da je Sofija odrasla u malom ribarskom selu na Kreti pa joj, kad napokon odluči posjetiti taj grčki otok, majka daje pismo za staru prijateljicu Fotini – pismo koje bi trebalo ponuditi odgovore na sva njezina pitanja. Ali prvo što Alexis otkriva je otok. Nasuprot majčina rodnog sela Plake, odvojena tek tankim pojasom mora, dočekat će je Spinalonga, nekadašnja kolonija gubavaca. Kad Alexis pronađe Fotini, napokon će otkriti i priču koju je Sofija tajila cijeloga života: priču o njezinoj prabaki Eleni, njezinim dvjema kćerima, potresnu sagu o obitelji razaranoj nesrećama, ratom i strastima. Priča o obitelji postat će tako priča o otoku, a Alexis će preko nje otkriti tajnu obiteljske prošlosti, ali i vlastite budućnosti.

Khaled Hosseini: Gonič zmajeva

Hasan, nepismeni afganistanski dječak, ima nevjerojatnu sposobnost predvidjeti gdje će sletjeti papirnati zmaj. Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svojem životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu te potom do San Francisca. Paraleno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost koja nadmašuje čak i onu političku, teče priča o modernom Afganistanu, nevjerojatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija a potom dokrajčio talibanski režim.

U ovoj kategoriji preporučujemo još i Nit te Povratak već spomenute Victorije Hislop, Vježbanje života Nedeljka Fabrija, serijal o Tudorima Philippe Gregory te Povijest pornografije Gorana Tribusona.

1


Ljubavni romani

Nicole Krauss: Povijest ljubavi

Leo Gursky pokušava dokazati da je još živ kuckajući po radijatoru svake večeri kako bi ga susjedi čuli ili pak namjerno izazivajući pozornost kupaca u Starbucksu. Ipak, njegov život nije uvijek bio ovakav. Prije šezdeset godina, u poljskom selu gdje je rođen, Leo se zaljubio i napisao knjigu. Njegova je knjiga, premda on sam to ne zna, prešla oceane i generacije te promijenila živote…

Jojo Moyes: Tu sam pred tobom

Lou Clark zna mnogo toga. Zna koliko je koraka od autobusne postaje do njezine kuće. Zna da voli raditi u čajani Prhko pecivo i zna da možda ne voli svojeg dečka Patricka. Ali ono što Lou ne zna jest da će izgubiti posao, kao ni to da joj neznanje čuva zdrav razum. Will Traynor zna da mu je prometna nesreća oduzela želju za životom. Zna da je trenutačno sve oko njega skučeno i neveselo, a zna i točno kako tome stati na kraj. Ono što Will ne zna jest da će u njegov život banuti Lou u vrtlogu boja. I nijedno od njih ne zna da će se međusobno zauvijek izmijeniti.

Audrey Niffenegger: Žena vremenskog putnika

Kada Henry upoznaje Clare, njemu je 28, a njoj 20 godina. On je zaneseni knjižničar, a ona prelijepa studentica Likovne akademije. Činilo mu se da se tada prvi put susreću i upoznaju, no on se pojavljuje u njezinu životu od njezine šeste godine… Ljubavna priča o Henryju i Clare traži odgovor na pitanje može li ljubav biti bezvremenska. Jer Henry putuje kroz vrijeme, a Clare ne. Henry se zato, kao zarobljenik vremena, iznenada pojavljuje u Clareinu životu i jednako tako iznenada nestaje, uvijek u odgovarajućoj životnoj dobi, ali nesvjestan onoga što se događalo u prijašnjim susretima i životnim epizodama.  Clare, pak, živi u jednosmjernom vremenu i čeka ga, svjesna da se on može pojaviti u bilo kojem trenutku njezina života.

Cecelia Ahern: Na kraju duge

Roman o dvoje prijatelja iz djetinjstva s kojima se sudbina ne prestaje poigravati… I kao nestašna djeca i kao buntovni tinejdžeri, Rosie i Alex ostali su jedno uz drugo u dobru i zlu. Ali upravo kad su otkrili draži mladenačkih noći u gradu i propalih spojeva, bivaju razdvojeni. Alexova se obitelj seli iz Dublina u Ameriku – i Alex odlazi s njima. Zauvijek? Rosie je bez njega izgubljena. Ali uoči planiranog preseljenja k Alexu u Boston, Rosie prima vijesti koje će joj zauvijek promijeniti život – i zadržati je kod kuće u Irskoj. Njihova čudesna povezanost pomaže im prebroditi životne uspone i padove, ali nijedno od njih ne zna može li njihovo prijateljstvo preživjeti godine i kilometre – i nove veze. Rosie se negdje duboko u sebi pita bi li možda trebali biti nešto više od prijatelja.

Ako vam se jako svidi Tu sam pred tobom, vjerujemo da nećete moći odoljeti, a da ne pročitate nastavke – Nakon tebe i Još uvijek ja – koje također toplo preporučujemo. Zaljubljenici u stil Cecelije Ahern također imaju cijeli niz romana pred sobom koje je napisala ova kreativna spisateljica, a ako zavirite u romane Marine Fiorato, osim toplih (ljubavnih) priča, otkrit ćete i povijest Italije. Da imamo i mi konja za trku, pokazuje i naša Zagorka pa uvijek možete posegnuti za Gričkom vješticom ili Kćeri Lotršćaka.

2


Krimići

Liane Moriarty: Devet potpunih neznanaca

Jedna kuća. Devet neznanaca. Deset dana koji će im promijeniti živote. Tranquillum House luksuzne su toplice koje obećavaju potpuni preporod duha i tijela. Devetero gostiju iscrpljenih gradskim životom jedva čeka zbaciti teret viška kilograma i svakodnevnih problema, zaroniti u smireni svijet meditacije i masaža vrućim kamenjem. Kilometrima od najbližega grada, bez automobila i telefona, daleko su od svijeta: jedina zabava tijekom deset dana bit će im međusobno upoznavanje i spoznaja njih samih. Njihov osobni razvoj nadzire upraviteljica toplica, odlučna žena s misijom – koja je drugačija od onoga što se na prvi pogled čini. Iza glamuroznog lica Tranquillum Housea krije se opasna tajna. Devet potpunih neznanaca pojma nema što ih čeka.

Patrick Lee: Pukotina

Nakon izlaska na slobodu bivši zatvorenik i policajac Travis Chase kreće na samotnički izlet u divljine Aljaske, očekujući da će ondje pronaći mir za preispitivanje samoga sebe. Ali tada nailazi na srušeni avion prepun mrtvih tijela, među njima i prve dame Sjedinjenih Država. Naslućuje i kako je iz aviona nestao nekakav tajanstveni predmet. Do zuba naoružan i koristeći svoj instinkt i iskustvo dobrog policajca, Travis prati ubojice koji muče otetu Paige Campbell kako bi njezina oca Petera natjerali da im oda još jednu tajnu. Kada Peter napokon popusti i progovori, nemilosrdno ga ubiju. Međutim, Travis uspijeva spasiti Paige. Posljednje riječi njezina oca šalju Paige i Travisa u opasan svijet tajni i urota, gdje polako stječu spoznaje o nedokučivoj Pukotini i sukobljavaju se sa sve više okrutnih neprijatelja.

Jane Haper: Izgubljeni čovjek

Tri brata. Jedna smrt. Nijedan odgovor… U zabačenom dijelu Australije domove najbližih susjeda dijele tri sata vožnje, stotine kilometara vožnje po nemilosrdnoj pustinji. Mjesecima nakon što su se zadnji put vidjeli, braća Nathan i Bub Bright susreću se na ogradi koja odvaja njihove posjede. Mjestu na kojem je pronađeno tijelo trećeg brata – Camerona, srednjeg sina, izabranog da vodi obiteljsko imanje. No nešto je natjeralo Camerona da se – suprotno svemu što zna o životu u nemogućim uvjetima – sam uputi u pustinju. Razgovori s najbližima polako će otkriti da je Camerona nešto mučilo. A dok obitelj oplakuje, Nathan će se suočiti s tajnama koje bi svi najradije ostavili u prošlosti… Izgubljeni čovjek treći je roman nagrađivane autorice bestselera Jane Harper. Mračnom, uzbudljivom pričom smještenom u veličanstvenom, ali duboko zastrašujućem australskom krajoliku Jane Harper opravdala je status jedne od najboljih autorica krimića našeg doba.

Jo Nesbo: Nož

Uoči svoga pedesetog rođendana, Harry Hole živi kao u najgorim vremenima. Žena ga je izbacila iz kuće, ponovo pije i radi u policiji, za najmanju moguću plaću. Kao da sve to nije dosta, iz zatvora je izišao Svein Finne, serijski silovatelj i ubojica koji mu je prijetio osvetom i napadom na obitelj. A onda se Harry jednog jutra probudi sa stravičnim mamurlukom i sav krvav. Krv nije njegova. Harry je prisiljen suočiti se sa svojom najvećom noćnom morom, ali i pitanjem svih pitanja. TKO JE ON UOPĆE?

Ljubitelji žanra mogu posegnuti i za ostalim naslovima spomenutih autora i sigurno neće požaliti. Osim toga, tu je i kraljica krimića Agatha Christie s cijelom serijom romana kojima je u glavnoj ulozi Hercule Poirot, a nećete požaliti ni ako u ruke uzmete romane Paule Hawkins koja se proslavila Djevojkom u vlaku.

3


Planetarno popularni serijali

Iako smo već i u nekim kategorijama spomenule priče ispisane u nastavcima, vjerujemo da ove koje slijede ne treba posebno predstavljati. Ako ne zazirete od broja stranica, sigurno ćete uživati u Genijalnoj prijateljici Elene Ferante ili seriji knjiga po kojima je snimljena serija Igra prijestolja Georgea R. R. Martina. U ovoj se skupini moraju spomenuti i klasici Gospodar prstenova i serijal o Harryju Potteru, a dugi su ljetni dani kao stvoreni za čitanje toliko opsežnih djela ili za prisjećanje zgoda omiljenih junaka. Jako je popularna i trilogija Igre gladi pa vjerujemo da ni s njom nećete pogriješiti.

4


Klasici

Vaši su nas prijedlozi na našem Facebooku i Instagramu podsjetili na to da nisu baš svi ljubitelji lakog štiva, čak ni u ljetnim mjesecima, kada nam se čini da sve usporava, pa tako i naš život. Ako ste spremni za čitanje klasika na plaži, dio naših čitatelja savjetuje da posegnete za Ex Pontom Ive Andrića, a mi vas moramo podsjetiti da nećete pogriješiti ni ako se prepustite njegovim romanima ili kratkim pričama. Na popisu su se još našli Camusov Stranac i Zapisi iz mrtvog doma Fjodora Dostojevskog, a mnogi zdušno preporučuju i Antu Kovačića. Mi ćemo popisu dodati Miroslava Krležu i Dubravku Ugrešić te, naravno i neizbježno, moderne klasike Kristiana Novaka: Ciganin, ali najljepši i Črna mati zemla.

5


Poezija

Šećer na kraju za ljubitelje stihova. Monika Herceg nedavno je izdala zbirku Lovostaj, a nakon brojnih nagrada koje je pokupila za Početne koordinate, vjerujemo da i u nju vrijedi zaviriti. Naša se publika priključuje preporukama Brodom za Lajku Tomice Šćavina, Pretanjačinom Dobro je, lijepo je, Dortom Jagić i njezinom zbirkom Veće od kuće. Osim toga, tu su i poetski klasici: Neruda, Lorca, Plath, Ujević…

6


Ako vam ni ovaj popis nije dovoljan, uvijek možete škicnuti u naše svježe otisnute preporuke, kao i one izvučene iz naftalina. I to je to, sad ste spremni za ljeto, preostaje vam samo pronaći suncobran pod koji ćete se zavaliti.

Napisala: Željka

Fotografije: Pixabay

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s