Trikovi za kvalitetnije učenje i bolju koncentraciju

Približava se ljeto, a za one koji su još uvijek u sustavu formalnog obrazovanja to znači samo jedno – bliže se rokovi. Učenici školsku godinu privode kraju, maturantima se bliži matura, studentima završni kolokviji i ispiti. Učenjem kao procesom pozabavit ćemo se drugom prilikom, a ovoga vam puta donosimo nekoliko savjeta koji su nama uvijek bili korisni tijekom samog učenja. Neke možda primjenjujete i sami, a možda imate i druge metode – svakako će nam biti drago ako svoje navike podijelite s nama!

Izolacija

Za učenje je vrlo važno imati vlastiti mir. Izolacija ima negativan prizvuk, no zapravo biste mogli shvatiti da uživate u tišini i vremenu nasamo. Ako živite u učeničkom ili studentskom domu i negodujete misleći da to nije moguće – vlastiti mir ne znači nužno imati prostoriju ili stan samo za sebe. Druga osoba može biti dva metra dalje od vas, no ako je svatko koncentriran na ono čime se trenutno bavi i ne ometa drugu osobu, imate sve što vam treba. Ako to nije moguće, iskoristite lijepo vrijeme i udomaćite se na klupi u parku. Ili okupirajte hodnik. Nama su najdraži prostori knjižnice! Ipak, izolacija može podrazumijevati i nešto drugo – ako imate mnogo obaveza, odgodite izlaske i pokušajte odolijevati pozivima na kave, druženja, zabave i slično dok se ne uvjerite u to da dobro napredujete s učenjem.

učenje knjižnica savjeti

Mobitel spremite na sigurno…

…ili ga jednostavno stavite izvan dohvata ruke. I ovo je važan segment izolacije. Isključite internet i tonove, ali si navijte alarm primjerice svakih sat i pol te odložite mobitel ispod jastuka i sjednite za stol. Kada alarm zazvoni, desetak minuta provedite ležeći na krevetu i protežući se dok provjeravate poruke. Sat i pol učenja i deset minuta odmora – nama to zvuči izvrsno.

Odmor je važan

Da, zaista jest. To znači da vam treba pristojan broj sati sna svakodnevno. Ako ste ipak odlučili učiti cijelu noć, napravite si takav raspored da nakon svake besane noći slijedi jedna tijekom koje ćete se naspavati. Ako ne spavate dovoljno, bit ćete konstantno umorni, dekoncentrirani i past će vam imunitet te se nećete osjećati dobro i samim time nećete imati snage za učenje. Također, ako ste odlučili učiti cijeli dan, usred dana napravite pauzu od sat i pol za ručak i šetnju na zraku. Dobro će vam doći malo sunca, kretanja te promjena okoline pa ćete biti svježi za još jedan period učenja.

učenje skripta državna matura ispiti savjeti

Zapisivanje ciljeva na papir

Mnogo je lakše kada na papiru imate sve što trebate obaviti – bez obzira na to je li riječ o predmetima koje morate učiti, skriptama koje trebate isprintati ili rublju koje morate oprati. Sve stavite na papir i rasporedite obaveze po satima. Ipak, budite realni – nemojte si zadati više nego što možete ispuniti kako se ne biste na taj način demotivirali. I ne zaboravite na popis ubaciti i pauze za nešto slatko, šetnje ili 15-minutno skrolanje po mobitelu. Naravno, pauze nema ako nije zaslužena…

Nagradite se

Pauzu treba zaslužiti, a potom se mirne duše nagradite. To može biti čokoladica nakon 50 stranica skripte ili polusatna šetnja nakon naučene cjeline. Možda ste odlučili da ćete otići na onaj koncert – ali onda učite tijekom cijelog dana i idite na koncert bez grižnje savjesti, ponosni na sebe. Ako planirate intenzivno učiti tijekom duljega perioda, nekoliko dana – ili možda tjedana – počastite se druženjem s prijateljima barem svaki drugi ili treći dan i dopustite da vas napune pozitivnom energijom.

coffee-2319107_960_720

Učenje s razumijevanjem

Učenje napamet mukotrpno je, a nema dugoročnog efekta. Ako već trošite vrijeme na nešto, onda ga potrošite pametno i pokušajte oko svakoga gradiva oblikovati neku priču pomoću koje ćete ga zapamtiti. Ako mislite da priče nema i da je gradivo besmisleno – izmislite ju sami. Pomozite si umnim mapama, crtežima, bilješkama po marginama – dokazano je da lakše pamtite kada gledate u svoj rukopis. Naravno, to ne znači da morate ispisati čitave skripte ili da umnu mapu trebate obojiti kao u vrtiću. Učenjem s razumijevanjem i metodama koje pomažu pozabavit ćemo se u nekom od sljedećih tekstova.

Nema čekanja punog sata kako biste počeli s učenjem

Treba li na ovo išta dodati? Krenite odmah.

Ne zaboravite, ovi savjeti ne vrijede ako krećete učiti noć prije ispita. Posvetite se učenju i sve je moguće. Sretno! Možete vi to. 😊

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s