Homo narrans, nepresušna tema, u središtu je ovogodišnjeg FEKP-a

Proljeće je i (književni) festivali niču kao gljive poslije kiše – a mi im se veselimo; neprocjenjiv je osjećaj okupiti se s istomišljenicima i uživati u umjetnosti pisane riječi. Festival europske kratke priče u niskom je startu već neko vrijeme – spomenule smo ga kada smo na jednom mjestu okupile književne natječaje (od kojih su neki još uvijek aktualni!), a sada je najavljeno i kakvi će se uzbudljivi književni razgovori voditi od 2. do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj održava već osamnaest godina u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Na osamnaestome izdanju FEKP-a temom HOMO NARRANS istražit će se temeljna ljudska potreba za pričanjem. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek brodi morem priča, a razumijevanje te vještine i duboke ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo.

Gosti su ovogodišnjeg festivala autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta, koji obitavaju na razmeđu različitih kultura – László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzucco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Antonio Ortuňo (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska), Eley Williams (UK) te mnoštvo domaćih autora.

Zanimljivo je napomenuti i da će se održati radionice kratke priče u suradnji s Cekapeom i Booksom, koje vode nagrađivani pisci i profesori – Josip Novakovich i Alan Titley; strip program koji vodi nagrađivana autorica Irena Jukić Pranjić; projekt Riječke taksi priče, koji je okupio riječke pisce, videoumjetnike i taksiste te nastupi domaćih autora: od već afirmiranih (Marina Šur Puhlovski, Maša Kolanović, Suzana Matić, Tea Tulić, Zoran Malkoč, Senko Karuza, Drago Glamuzina, Miroslav Kirin, Tomica Bajsić, Ivan Jozić, Jelena Zlatar Gamberožić…) do onih koji dolaze (Marija Dejanović, Goran Paladin, A. Z. Stolica, Dunja Matić…).

Program događanja pronađite na poveznici!

Programska je posebnost i težnja ovog festivala dovesti u Hrvatsku najznačajnija imena suvremene europske književne scene te osmisliti manifestaciju koja bi se živošću i neposrednošću, ali i ozbiljnošću i atraktivnošću pretvorila u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj, u čemu – sudeći po broju posjetitelja te reakcijama domaćih i inozemnih medija te gostiju – uspijevaju.

Još jedna stvar po kojoj se FEKP ističe među književnim manifestacijama jest težnja da rezultat njihova djelovanja ne bude vidljiv samo u Zagrebu, i ne samo tijekom trajanja festivala. Svake godine FEKP se dijelom programa seli u druge hrvatske gradove (Osijek, Beli Manastir, Hvar, Zadar, Rijeka, Split, Dubrovnik, Pazin, Varaždin, Šibenik…), a 2019. Festival gostuje u Rijeci, uz podršku lokalnoga Ureda za kulturu, kao dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Uz nastupe pisaca važan dio FEKP-a čine prevoditeljske radionice na kojima nagrađuju najbolje mlade prevoditelje, a tu su i susreti književnih profesionalaca, književni natječaji te suradnja s rezidencijama za pisce u zemlji i inozemstvu.

Više informacija pronađite na njihovoj službenoj stranici. Veselimo se!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s