Činjenice o studiranju koje mi nitko nije rekao, a dobro bi mi došle

Studiranje je za jednoga brucoša cijeli novi svijet. Pravila su drugačija nego u školi, a početne predodžbe često u potpunosti krive. Neki se uklope odmah, neki proplivaju putem. Oni koji će tek upisati fakultet, oni koji još lutaju, ali i oni kojima treba samo malo motivacije za nastavak studiranja – bez obzira na to na kojoj su godini studija trenutno – trebali bi znati nekoliko zanimljivih činjenica. Nije važno jeste li upisali neki od studija na koje se lijepi famozna etiketa (ne)deficitarnosti – ima mjesta za nas sve. Samo ga morate pametno zaraditi.

Konferencije, tečajevi, radionice

Ovo zvuči kao najdosadniji i najpotrošeniji studentski savjet ikad, ali odložite predrasude sa strane i pratite studentske portale koji redovito najavljuju ovakve događaje. Konferencija, tečajeva i radionica danas je sve više i njihove su teme zaista raznolike, stoga nemojte ići na prvo što se ponudi; odaberite ono što vas zanima. Budući da ih je sve više, možda sadržaj neće uvijek kvalitetom biti na visokoj razini, ali već nakon nekoliko ovakvih događaja znat ćete dobro odabrati. Čut ćete mnogo zanimljivih informacija, a vjerojatno se i povezati s ljudima. Zvučat će patetično iz usta jedne uskoro-ne-studentice, ali iskoristite brojne (besplatne) prilike koje vam se nude dok ste još studenti. Jeste li znali da Srce nudi mnoštvo besplatnih, a kvalitetnih i korisnih radionica?

Postavljajte (si) pitanja – istražujte

Profesori zaista vole studente koji su zainteresirani za njihova predavanja, imaju dodatna pitanja i traže dodatna pojašnjenja. Naravno, i u tome morate pronaći mjeru i ne daviti profesora nakon svakoga predavanja. Istaknut ćete se na pozitivan način i profesor će vas zapamtiti, što vam nikako ne može naštetiti. Ipak, postoji u tome nešto važnije od činjenice da ćete se svidjeti profesoru – uz minimalan napor zainteresirat ćete se i za nastavu koja vam se na početku nije činila zanimljivom. Ako vam nešto nije baš jasno ili vam nema smisla, uhvatite se za neki detalj i pronađite o njemu članak. Vidjet ćete da će vam učenje odmah biti zanimljivije, informacije ćete upijati puno brže i bit će vam više stalo do toga da gradivo zaista usvojite.

books-2596809_640

Fotografija: Pixabay

Rektorovu nagradu ne dobivaju samo genijalci

Zašto ste uopće pomislili da niste genijalci u svome području? Ako već niste genijalci, onda ste sigurno potencijalni genijalci u nastanku. Ako vas je nešto (pogledaj prethodni ulomak) dovoljno zainteresiralo i odlučili ste to malo istražiti, možda je baš to prilika za rađanje neke zanimljive ideje s kojom možete upoznati svoga profesora. On vam može postati mentor, a vi možete napisati rad i prijaviti se na neki natječaj (kojih je danas također sve više). Čak i ako ništa ne osvojite, na trenutak ćete još bolje iskusiti akademski svijet i steći dodatnu motivaciju da budete još bolji u tome što radite. O iskustvu i stečenim znanjima ne moramo govoriti, zar ne?

Udruge i organizacije čekaju na vas

Čini se da su danas svi u barem jednoj udruzi. Vama to izgleda glupo i ne da vam se družiti s njima svakoga vikenda. Ili ipak priznajete da biste i vi htjeli imati ekipu iz udruge, samo ne znate kako biste se učlanili? Neke udruge nove članove primaju jednom godišnje, neke svakih nekoliko mjeseci – ali svakoj se udruzi vjerojatno možete pridružiti bilo kada. Ključno je da malo istražite, odaberete onu koja vam se čini najzanimljivijom i pošaljete im kratko motivacijsko pismo, a možda i životopis. Rijetko tko može ignorirati entuzijastičnu mladu osobu. A zašto se uopće pridružiti? Ovo zvuči kao još jedan klišej, ali zaista ćete (ako odaberete pravu udrugu za sebe) mnogo naučiti, upoznati nove osobe i povezati se s mnogima. Idealno za mladu osobu koja pomalo stupa u svijet odraslih i ne zna odakle krenuti.

Nemojte se uklapati u okvire – kombinirajte svoje strasti

Nitko nije rekao da vaš razvoj mora ići neprekinutom uzlaznom putanjom – takva putanja možda nije uvijek najbolja (za vas). Poigravajte se svojim mogućnostima, iskoristite prilike koje vam se nude i iz kojih biste mogli izvući korisna iskustva. Nemojte se uklapati u okvire koje je netko drugi predodredio za vas. Tko kaže da jedna studentica kroatistike i pedagogije mora biti isključivo nastavnica, lektorica ili pedagoginja? Tko kaže da se ne može okušati u nastavi, ali isprobati i rad u velikoj korporaciji, a subotom ujutro pisati tekst za svoj blog? Poigrajte se svime što radite, pronađite ono u čemu uživate i nemojte se bojati zaista uživati u tome što radite. Ako ne iskusite taj osjećaj sada dok ste studenti, kako ćete ga znati prepoznati kasnije? Naravno, nećemo kao brucoši odmah znati što nas veseli.

Dajte si vremena – samo se nemojte bojati zakoračiti naprijed jednom kada vam se na obzoru ukaže potencijalna prilika.

Faks je na prvom mjestu

Istina, ovo zvuči paradoksalno nakon prethodnih točaka. Ipak, u svemu je važno imati mjeru. Iskoristite sve prilike koje želite iskoristiti, ali ne dajte im da vas odvuku od studiranja jer je to ipak ono zbog čega ste i došli do prethodno navedenih prilika. Neka vam sve te fakultetske aktivnosti budu sredstva obogaćivanja studija koji volite – ili studija koji želite zavoljeti. Vrijedi i obrnuto: ne dajte da vam studiranje uguši strast. Možda će na početku biti teško, ali važno je pronaći balans. Da sam na prvoj godini znala sve o čemu sam sada pisala, prvu bih godinu iskoristila za učenje, upoznavanje sebe i vlastitih mogućnosti, ali i ograničenja. Na drugoj bih se godini otisnula malo dalje. A svake sljedeće sve više – uz uspostavljanje ravnoteže.

Do pete bih bila zadovoljna sobom i spremna na sva nova učenja za koja dobijem priliku – što zaista jesam.

I samo hrabro!

 

napisala: Barbara

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s