„Najknjiževnija” noć u godini donosi bogat program za sve knjigoljupce

Noć knjige 2018, manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja joj je tema Budućnost knjige.

Temom se željelo potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama. Umjesto okretanja prošlosti, obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti velikana pisane riječi, u središtu je zanimanja i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih više od 625, koji su pripremili više od 1130 različitih programa (i prodajnih akcija), koji će se održati u čak 284 grada i mjesta širom zemlje.

Svoju viziju budućnosti knjige predstavit će u brojnim programima – tribinama, prezentacijama, izložbama, kreativnim radionicama za djecu i odrasle, javnim čitanjima i druženjima s knjigom na otvorenom, a neće nedostajati ni klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima, glazbeno-poetskih ili plesnih performansa, dramskih izvedbi i čitanja. S knjigom ćemo se družiti i u vlakovima, na brodskim linijama, u parkovima, kafićima, bolnicama, staračkim domovima, školskim klupama…

Saznat ćemo i kako djeca vide budućnost knjige: ove će se godine Noć knjige obilježiti u čak 188 osnovnih škola te 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Za sve one koji toga dana nekome žele pokloniti knjigu, prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

U neizvjesnosti suvremenog svijeta, u kojemu se malo toga može sa sigurnošću predvidjeti, sigurni smo da s knjigom putujemo prema boljoj i ljepšoj budućnosti. Putujete s nama!

Cjelokupan program možete pronaći na službenoj i Facebook stranici, na kojima možete pratiti i sve novosti vezane uz najknjiževniju noć u godini.

Foto: Noć knjige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s