Gavran otkriva kako je mreža satkana od ljubavi, bolesti i literature odvela Franza Kafku u smrt

|Autor: Miro Gavran

|NaslovKafkin prijatelj

|Izdavač: Mozaik knjiga

|Godina izdanja: 2011.

| Ocjena: 3,75 

Sadržaj je poznat i ironičan – stoji u najavi Gavelline Gospođe Bovary. Interveniramo li u navedeni tekst i pridjev ironičan zamijenimo s tužan, dobit ćemo rečenicu koja se može primijeniti na mnogo književnih djela i kazališnih ostvarenja, ali i na mnoge – male i velike – živote. Jedan je od takvih – i to iz skupine velikih – i život njemačkog književnika Franza Kafke. Naizgled o njemu svi sve znamo: živio je u teškim uvjetima, umro je od tuberkuloze, posljednju je želju izrekao prijatelju Maxu Brodu kojem danas zahvaljujemo za cijelu Kafkinu književnu ostavštinu. Iako se čini da se četrdeset jednogodišnji život vrlo lako može sažeti u nekoliko sintagmi, svi vrlo dobro znamo da nije tako i da se iza dobro poznatih  podataka do kojih možemo doći u nekoliko klikova krije čitav dijapazon različitih emocija, uspona i padova te misli o kojima nitko ne može vjerojatno ni slutiti.

Svjestan je toga bio i Miro Gavran koji je romanom Kafkin prijatelj pokušao otkriti pozadinu odnosa dvojice najboljih prijatelja. U simpatičnom, gotovo džepnom izdanju, Brodskog i Kafku pratimo od studentskih dana: od prvih rasprava o književnosti, filozofiji i kulturi, prvih ljubavi, preko prvih poslova do prvih intimnih slomova. Iako karakterno potpuno različiti i s ponekad nepomirljivim stavovima o umjetnosti i književnosti, dva su mladića uvijek tražila oslonac jedan u drugome. Depresivan i melankoličan Kafka koji se cijeloga života borio s mislima o samoubojstvu trebao je Maxa kao izvor energije koju nigdje u sebi nije mogao pronaći. Max je, s druge strane, u njemu vidio velikog književnika te je ulagao većinu svojih napora da to vide i ostali, uvijek se, premda ne želeći to priznati, osjećajući inferiornijim od njega, iako tome nije bilo povoda s obzirom na razvoj njihovih karijera.

Mada je gajio veliku ljubav prema književnosti i različitim umjetnostima, Kafka je, završivši pravo prema očevoj želji, cijeli život proveo baveći se pravničkim poslovima. To i nemogućnost da zadovolji oca koji je uvijek očekivao više i bolje i koji je na sinovljeva književna ostvarenja gledao kao na prolazne tlapnje i gluposti. Okružen brojnim ženama s kojima nikad nije uspijevalo, Kafka se pokazao i kao emocionalno nestabilan čovjek, nesposoban za bilo kakvu intimnu vezu. Sve se to potvrdilo u vezi s Milenom Jesenskom, s kojom je izbjegavao fizički kontakt pod svaku cijenu. Iako se pred kraj života skrasio s Dorom Diamant, o toj vezi ne znamo ništa više osim da su živjeli u teškoj materijalnoj oskudici. S druge je strane, potaknut Kafkinom emocionalnom nestabilnošću, Brod našao utjehu u zagrljaju prijateljeve majke. Iako su i Brod i Julija Kafka znali da je ta veza od samoga početka nemoguća, susreti srijedom popodne služili su im kao utočište i bijeg od surove stvarnosti.

Premda roman s političkom pozadinom koja govori o ruševinama Europe pogođene ratnim zbivanjima, iz 183 stranice Gavranova romana saznaje se vrlo malo toga o stradanjima kojima su svi akteri bili pogođeni. Jednako tako saznajemo i vrlo malo o samim likovima i njihovim unutarnjim previranjima – kao da se radi o nepotpuno razrađenim likovima kojima se svašta događa u životu, ali mi, neupućeni u njihove misli i osjećaje, ne vidimo psihološku pozadinu koja se iza toga krije. Premda je Gavranova želja, kako vjerujemo, bila dati krvi i mesa suhoparnim podacima iz života velikog književnika, u tome je, prema našem mišljenju, samo djelomično uspio. Unatoč tome, vrijednost je romana u različitim mislima o književnosti i filozofiji koje je autor prenio preko vlastitih likova te će svaki zaljubljenik u književnost uživati u njemu bjesomučno okrećući stranice želeći što prije doći do već poznatog kraja.

 

Napisala: Željka

Foto: Pinterest

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s